Dijital Bağımlılık
Nisan 30, 2024Mental Timer
Nisan 30, 2024Neurosound Nedir & Tarihsel Gelişimi
Neurosound dünyada ilk defa Prof. Dr. Alfred Tomatis tarafından Amerikada geliştirildi. Halen Kanada da geliştirilmiş olarak kullanılmaktadır. Afyon Kocatepe Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Karaca, Prof. Dr. Tuğrul Kandemir ve Klinik Psikolog Dr. Öğr. Üy. Pınar Dursun tarafından Türkiye’ ye uyarlanmıştır. Neurosound, bireyin fiziksel, bilişsel ve psikolojik gelişimini birbiriyle tamamlayan nörogelişimsel programlar ve uygulanan bu programlar beynin gelişimine katkı sunan, beyine adeta egzersiz yaptıran ses dalgalarını yaratan bir cihazdan oluşan psikoeğitim metodudur. Bireyin öğrenme, gelişimsel ve psikososyal problemlerine karşı beynin nöroplastisite özelliğinden yararlanarak çözüm sağlayan yöntemler içerir. Tıbbi bir tedavi içermez. İlaç kullanılamaz. Ancak, bireyin tedavisinde Nörolog ve Psikiyatr tedavi sürecinde ek olarak Neurosound’ dan yararlanabilir. Son yıllarda müzik dinleme odalı müzik terapi olarak kabul edilmektedir. Türkiye geneli 84 ilde temsilcilikleri bulunmaktadır. Anadolu Psikolojik Danışmanlık Neurosound’ un Salihli şubesidir. Neurosound’ un ilgilendiği alanlar şunlardır:
Çocukların Gelişim Problemlerinde
- Geç konuşma,
- Yaşıtlarına göre geç öğrenme,
- Geçikmiş gelişim bozuklukları,
- Motor becerilerinde zayıflık(örn.makasla kağıt kesememe,kalem tutamama,saçlarını toplayamama,ayakkabılarını bağcıklarını bağlayamama),
- Okuma güçlüğü çekme(örn.3.sınfa geçmiş bir öğrencinin okumada güçlük çekmesi),
- Renk ve sayıları öğrenmede zorluk yaşayan çocuklarımız.
Psikolojik Problemler
- Sürekli gergin ve kızgın olma,
- İçe kapanıklık (anksiyete),
- Bazı seslere karşı aşırı duyarlı olma,
- Takıntı-Korku-Kaygı(gelecek endişesi),
- Özgüven eksikliği,
- Öfke hali ve Asabi davranışlar,
- Yaşam enerjisi düşüklüğü(Sürekli mutsuz olma),
- Huzursuz olma ve hiperaktiflik.
Davranış Problemleri
- Sürekli kaygı ve huzursuzluk hali,
- Öfkeyi kontrol edememe ve asabi agresif davranışlar,
- Akran zorbalığı,
- Saldırganlık ve yaşam enerjisinin düşük olması.
Tanılı Problemler
- Otistik problemler,
- Disleksi,Disgrafi,Diskalkuli,
- Dil konuşma problemleri,
- Tik bozuklukları,
- Dikkat eksikliği/Hiperaktive/Dürtüsellik,
- Beyin hasarı olan çocuklar,
- Zeka geriliği,
- İşitsel algı bozukluğu,
- Kulak çınlaması,
- İnme sonrası iyileşme.
Vestibüler Sistem Problemleri
- Dikkat ve odaklanma problemleri,
- Denge ve koordinasyon becerilerinde zayıflama,
- Beden duruş konumlama zayıflığı,
- El göz koordinasyonu problemleri.
Kişisel Gelişim
- Hafızayı güçlendirme,
- Akademik başarıda artış,
- Sınav kaygısını yenme,
- Oto kontrol ve planlama becerilerinde artış,
- Yabancı dil öğrenmede zorlanmama,
- Hitabet, şarkı söyleme, ses kullanma becerisini geliştirme,
- Dürtü kontrolü.
Neurosound’ un Genel İşleyişi ve Diğer Cihazlardan Farkı Nedir ?
Yüksek frekanslı sesleri modüle eden beyni harekete geçiren nöro ses cihazıdır. İnsanların beyni ses frekansındaki dalgaları kulaklar ile işitmektedir. Neurosound ses dalgaları yoluyla orta kulaktaki kasların beyin gelişimi ile bağlantısını sağlar. Ayrıca neurosound bu ses dalgalarını yönetirken çocukla birlikte bilişsel yeteneklerinin gelişmesine katkı sağlar. (Okuma-yazma/aritmetik beceriler/akıcı konuşma becerileri/bellek gelişimi/dikkat mekanizması/işlemleme hızı gibi beceriler çalışılır.) Kağıt kalem etkinlikleri ve bilgisayar uygulamaları ile yürütülür. Günümüzde ilk çıkan ve hemen kullanılan cihazların en büyük eksiği sadece cihaz üzerinden gelişim ve yarar sağlanılmaya çalışılmasıdır. Fakat neurosound bu cihazların aksine psikoeğitimsel dinleme programları ile bireye özgü odyo-vokal aktivitelerle kulağın dinleme işlevini artırmayı amaçlar. Psikolog tarafından ailenin başvurduğu konu tarafından testler ve incelemelerle gelişime özgü hangi alanda eksiklik yaşandığı belirlenir. Sonrasında ise bu alana yönelik birbirinden farklı programlar çerçevesinde psikolog psikoeğitim metoduna başlar. Bu açıdan baktığımızda gelişimsel problemlerin tedavisinde kullanılan bilişsel becerilerin geliştirilmesine ek olarak neurosound cihazı ile ses uygulamaları eşliğinde problemin organik yönü de desteklenir. İlaçsız ve herhangi bir tıbbi müdahale olmadan doğal metod yöntemiyle daha sağlıklı şekilde bireyde kalıcı sonuçlara ulaşılır.
Neurosound Nasıl Uygulanır ? Neurosound Etkili mi? Neurosound Faydalı mı ? Neurosound Nasıl Çalışır ?
Neurosound tüm dünyada kullanılan nöro ses cihazlarının en gelişmiş halidir. Diğer programlarda ve nöro ses cihazlarında çocuğa özgü etkinliklerin ve bilişsel etkinliklerin olduğu çalışmalar ve programlar yoktur. Neurosound cihazının programları bir bütün olarak uygulandığında kesinlikle istenen etkiyi elde eder. Müzikterapi olarak kabul edilen cihazlarımız çocuğun zihnindeki yanıtları bulup kalıcı hale getirmesi ise en kritik görevidir. Sonuç olarak, kulağımız sayesinde başarı sağlar. Neurosound cihazının çok etkili olmasının temel sebebi bireye özgü olmak üzere farklı uygulamalar içeriyor olması. Tüm uygulamalar üzerinde en öne çıkan neurosound cihazı yüksek sesli cihazları modüle ederek kulak üzerinden beyine aktivite etmesidir. Kulaklarımız sadece işitme organı değildir, beyine açılan kapılardır. Kulaklarımızı denge hareket sistemi yönetir ve beynimize güç vermektedir. Beyin bölümünden tüm vücudumuza uzanan ana sinir sisteminin büyük kısmı kulağmız yoluyla olur. Böylelikle hem sinir sitemini uyararak, vestibüler sistemi etkileyerek, fiziksel kontrol sağlar. Vestibüler sistem ise dikkat, odaklanma ve planlama gibi becerilerin ana merkezidir. Bu bölgenin canlılığı ve sağlamlığı nöro gelişimsel açıdan büyük önem taşır.Sadece neurosound cihazı ile psikoeğitim yetersiz kalır. Birey bilişse, buluşsal, bedensel egzersizlede desteklenmelidir. Böylelikle çok yönlü gelişim sağlanır. Tamda bu yüzden neurosound psikoeğitim uygulamaları diğer uygulamalardan farklılaşmaktadır.
Neurosound Kimlere Uygulanır ? Kaç Yaş için Uygundur ?
Neurosound yöntemi bireyin sorun yaşadığı alanlara göre uygulanmaktadır. Bu açıdan bakıldığında şu yaş grubu diye ifade etmek doğru değildir. Mesela 3 yaş grubunda dil ve konuşma güçlükleri gibi durumlarda kullanılır.Disleksi gibi durumlarda ise 6 yaştan itibaren kullanılmakta. Bütünüyle bakıldığında 4 yaş ve üzerinden itibaren kullanılmaktadır. Üst yaş sınır yoktur. Yetişkinlerde de odaklanma amaçlı kullanılır.
Neurosound Beyine Zarar Verir mi ? Zararları Nedir ?
Neurosound uygulamalarında bireye sadece farklı frekanslarda klasik müzik dinletilmektedir. Cihazların başka bir etkisi bulunmamakla birlikte, yan etkiside yoktur. Aynı zamanda klasik müzik dinlemenin vücuda faydası hakkında birçok araştırma vardır.
Neurosound Cihazının İçeriği Nedir ? Bu Cihaz Ne İşe Yarar ?
Neurosound psikoeğitim metodunun cihazları kendi içerisinde 3 ayrı bölümden oluşur. Birincisi neurosounder işitsel frekans yaratan cihaz, ikincisi neurobalence bireyin denge mekanizmalarını geliştiren denge tahtası cihazı, üçüncüsü mental timer yani bireyin sadece dikkat becerisinin gelişimine yönelik cihazdır. Cihazlar yazılımlar aracılığıyla sanal dünyaya entegre edilmiştir. Böylelikle bireyin sıkılmadan ve eğlenerek uygulamaları devam ettirmesine katkı sağlar.
Neurosound Seansında Neler Yapılır ? Nasıl Uygulanır ?
Neurosound seansında psikolog gözetimi eşliğinde bireye uygulanan testler ve aile gözlemleri sonucu belirlenen program uygulanır. Seans sırasında cihazımızın kulaklığı ve bone kulaklık denilen bedene anne karnındayken amniyotik sıvı içindeyken de anne sesinin iletimini sağlayan kemik sıvıdan yararlanılır. Amaç bireyin duygusal gelişimini desteklemeye yardımcı olmaktır.Sonrasında belirlenen program dahilinde program uygulanır, bilgisayardan bireyin ihtiyacı olan ona katkı sağlayacak frekansta müzik gönderilir. Bireyin gelişim alanına uygun programlar ile çalışılmaktadır.Bireyde birebir programlar ile gelişim sağlanır.
Neurosound Kaç Seans Sürer ? Kaç Oturumdan Oluşur ?
Çocukların nörogelişimsel bozukları zamanında tedavi edilmezse hayat boyu devam eder. Beyin temelli gelişimsel sorunlar kısa süreli tedavilerde kalıcı etki sağlamamakta. Neurosound cihazı ile kalıcı etki amaçlanır. Problemin durumuna göre farklı seans sayıları bulunur. Genel itibariyle 30-60 seans şeklinde sürer.Birey için avantajlı durumlardan bir tanesidir. Seanslarımız aile ile kararlaştırılmaktadır. Günde 2 saat hafta içi her gün, günde 1 saat hafta içi her gün, günde 2 saat haftada 3 gün gibi ailenin müsait olma durumuna göre bireyin gelişim problemine yönelik değişmektedir.Neurosound seansı 55 dk sürmektedir.
Neurosound Ücret Bilgisi Nedir ?
Salihli şubesi Neurosound’ un ön görüşme yapıldıktan sonra Neurosound paket program tercihi yapmaktayız. Danışanlarımıza uygun seçeneğe göre ücretlendirme yapılmaktadır. Neurosound ücretleri ilden il’ e ve şubelere göre değişiklik göstermektedir.
Programlar
NEUROSOUND – 30 SAAT – Ön görüşme için randevu alınız.
NEUROSOUND – 40 SAAT – Ön görüşme için randevu alınız.
NEUROSOUND – 60 SAAT – Ön görüşme için randevu alınız.
Neden Tercih Etmeliyim ?
- Düşük seans ücretlerinin olması,
- Paket programlar şeklinde olup sadece ihtiyaç doğrultusundaki program fiyatının ödenmesi,
- Uzun süre çocuğunuzu gözlemleme imkanın olması,
- İlaçsız ve tıbbı müdahale olmadan(yan etki olmadan) problem çözümünün amaçlanması,
- Psikolog tarafından gözlemlenilmesi,
- Cihazlar ile organik yöntemle beyin gelişimin desteklenmesi,
- Sorun yaşanan alana probleme göre farklı programlar eşliğinde sonuca ulaşılması.